Naar startpagina

Verhalen uit de 2de wereldoorlog.




Deze verhalen heb ik in de loop van de tijd gehoord van mijn vader, Bertus de Vries.

Omdat de Collse Hoeve een grote boerderij was, is deze vaak gebruikt om militairen in te kwartieren. Het begon al tijdens de mobilisatie voor de inval van de Duitsers, toen er Nederlandse militairen bivakeerden.
Tijdens de bezetting waren er een aantal Duitsers en na de bevrijding in september 1944 Engelse en Canadese soldaten.
Toen de bevrijders kwamen, waren de bewoners gevlucht naar het Collse Bos achter de boerderij, terwijl de Engelse tanks bij de boerderij stonden te vuren richting Helmond.

Zoon Harrie was in militaire dienst tijdens de inval van de Duitsers en maakte de slag bij de Greddeberg mee. Gelukkig kwam hij heelhuids enkele weken later naar huis.

De oudste dochter, was als non in het klooster in Rotterdam en maakte daar het bombardement mee. De eerste tijd wist het thuisfront niet wat er precies gebeurt was. Mijn vader Bertus is toen samen met iemand anders met de fiets naar Rotterdam gegaan om poolshoogte te gaan nemen. Gelukkig was het klooster daar slechts beschadigd en had iedereen het overleefd. Het was een avontuurlijke tocht toen.



Het verhaal van het verdwenen vliegtuigwieltje.

Een geallieerd vliegtuigje had een noodlanding gemaakt op een stuk land een stukje richting Geldrop. Op bevel van de Duitsers moest de familie de Vries met paarden dit vliegtuigje van het land trekken, waarna het meegenomen werd. Niet lang daarna stonden de Duitsers aan de deur met de mededeling dat er een wieltje van het vliegtuig vermist was en daar werd veel belang aan gehecht.
De familie werd te verstaan gegeven dat dit wieltje voor een bepaalde tijd afgeleverd moest worden bij de Duitsers, die op het gemeentehuis zaten. Zoniet dan zou er elke 2 uur iemand van de familie afgevoerd worden.
Dit was een serieuze zaak en er was de nodige paniek. Maar de familie de Vries had wel een vermoeden wie dit wieltje achterovergedrukt had. Er werd bij deze mensen aangeklopt en het bleek dat die het wieltje uit angst in een gierkelder gegooid hadden. Het werd er toch maar uitgehaald en het wieltje werd gelukkig nog op tijd afgeleverd bij de Duitsers.



Het neergestorte vliegtuig vlak voor de Collse Hoeve.

Dit gaat over een Amerikaans jachtvliegtuig dat werd achtervolgd door een aantal Duitse jagers en was aangeschoten. Komend uit de richting Geldrop raakte het vliegtuig eerst met een vleugel het dak van de boerderij van Donkers. Hierna raakte het de grond tussen de boerderij van Donkers en de Collse Hoeve en veroorzaakte daar een grote kuil. Vervolgens werden 5 dikke eikebomen voor de Collse Hoeve geraakt en deze knapten bij de grond af. Voor de Collse Hoeve kwam het brandende wrak tot stilstand. Een van de motoren raakte nog het huis van Joosten een eind verder. Mijn vader Bertus heeft nog de piloot mee uit het brandende vliegtuig gehaald. Deze piloot was al overleden en bleek een zwarte Amerikaan te zijn.
De familie heeft geluk gehad dat er op de grond niemand geraakt is. Mijn vader vertelde dat de achtervolgende Duitse vliegtuigen de takken van de bomen schoten. Als het vliegtuig enkele tientallen meters naar links was gevallen, was de Collse Hoeve toen weggevaagd.
Nog steeds staan de toen niet geraakte eikebomen voor de Collse Hoeve.







Alle foto's op deze site zijn © Harrie de Vries